Puppycursus

Inhoudsopgave
Inhoudsopgave

Wat is een puppycursus

Tijdens de puppycursus wordt de basis gelegd voor het socialiseren van een goed opgevoede hond. De hond leert onder toezicht met andere pups op verantwoorde manier te leren spelen. De pup komt tijdens de puppycursus in aanraking met andere honden en leert daardoor op een goede manier met andere honden te communiceren. Belangrijk hierbij is dat de pup de verschillende omgangsvormen tussen honden leert kennen. Zodat wanneer hij volwassen, vriendelijk en sociaal met andere honden om kan gaan. Zal hij ook nieuwe ervaringen op gaan zoeken en goed met verschillende mensen en kinderen omgaan.

Opvoeding

Binnen de puppycursus is het dan ook erg belangrijk dat het baasje zich niet alleen richt op basis commando’s, zoals zit en af. Een hond heeft naast deze commando’s ook behoefte aan opvoeding, regels en grenzen. Dit vraagt om de juiste confrontaties met een positieve begeleiding. En het liefst leert de hond dit vanuit rust.

Vroeger en nu

De laatste jaren is de inzicht in de methode waarop puppycursus wordt gegeven sterk veranderd. In plaats van de pup fouten te laten maken en hem hier vervolgens op te straffen, leert u nu hoe dit soort situatie kunnen worden voorkomen en hem te belonen voor wenselijk gedrag. Uit ervaring blijkt dat de pup veel sneller leert en veel gemotiveerder zal zijn. Hierdoor bouwt u ook een betere band op met uw pup. Het gaat immers om het opbouwen van een betere band met uw pup, waarbij wederzijds respect en begrip het uitgangspunt is. In plaats van dat uw pup bang zal zijn om verkeerd gedrag te vertonen en daarvoor gecorrigeerd wordt. 

Binnen de puppycursus wordt u begeleid bij allerlei gebieden van opvoeding, zoals:

  • Zindelijkheid
  • Alleen thuis leren blijven
  • Voorkomen van bijt- en sloopgedrag

Oriëntatie

Door middel van een puppycursus hebt u een goede start bij het leren van omgangsregels met andere honden. Het is hierbij belangrijk dat u op zoek gaat naar een goede cursus. Daarnaast dient u zich te bedenken dat een puppycursus, en vervolgcursussen, geen garantie zijn voor een hond die goed luistert. Een goed getrainde hond is in principe een hond die goed luistert, maar dat betekent nog niet direct dat het een hond is die leuk in de omgang is.

Online puppycursus

De online puppycursus van Tinki Academy is vanuit ons een geweldige aanrader. Binnen de cursus leert uw pup in 180 dagen alles wat hij moet weten en de juiste wijze waarop de pup dient te worden getraind. Wacht niet langer dan nodig is en begin direct met de online puppycursus van Tinki Academy!

Waarom wel puppycursus

Het antwoord hier op is ja! Voor de socialisatie van uw pup is het een must. Zelfs als u al veel van honden af weet, zult u zien dat er nog enorm veel is om bij te leren. Ook indien uw pup al ‘sterk in zijn schoenen staat’ is het oefenen van sociaal spelen erg belangrijk. Met sociaal spelen wordt bedoeld; spelen met bijsturing als dit nodig is. Anders kan uw hond zich op een ongewenste manier gaan gedragen. Uw pup komt in zijn hondenleven vaak in contact met pups van verschillende hondenrassen. Op die manier leert hij kenmerken van verschillende rassen. U zult de basis van hondengedrag beter leren begrijpen door de puppycursus en kan dit daardoor beter toepassen in de praktijk.

Socialisatieperiode

In de eerste weken na de geboorte van de pup, zit hij in een socialisatie periode. De hersentjes van de pup zijn geprogrammeerd in die fase om dingen erg snel aan te leren. Rond de achtste week komt de pup bij zijn nieuwe baasje. Aan u de eerste taak om gebruik te maken van de socialisatieperiode, om de pup ervaringen op te laten doen waardoor hij zich goed ontwikkeld. Als u wacht, riskeert u dat er problemen ontstaan, juist in de eerste weken leert uw pup snel. Iets aanleren op die leeftijd gaat erg snel en iets afleren kan erg lang duren. 

Vormende fases

De eerste vier maanden na de geboorte van een hond zijn erg belangrijk voor zijn ontwikkeling als volwassen hond. De pup leert zoals u wellicht weet ontzettend snel en veel. De opgedane ervaringen en de geleerde vaardigheden in de “vormende fases”, ofwel socialisatie en later, hebben zeer veel invloed op het latere gedrag van uw hond. Om een pup te laten groeien tot een stabiel volwassen hond, dient u over alle facetten van de hond kennis te hebben. De hond moet zich in sociaal opzicht ontwikkelen en leren om te gaan met andere mensen en dieren. Hij dient hierbij ook op de juiste wijzen grenzen te herkennen en hierbinnen te gedragen. Hierbij is het belangrijk dat uw puppy op een rustige en natuurlijke manier grenzen leert te herkennen. Bij jongere pups is het spreekwoordelijk gezegd; jong geleerd, oud gedaan een letterlijk gegeven. Grenzen dienen daarom vanaf jongs af aan duidelijk worden aangegeven. Uw pup dient op zijn beurt sociale vaardigheden op peil te brengen en te houden. Hij dient de juiste verzorgende handelingen te ondergaan en de basis voor gehoorzaamheid worden bijgebracht. 

Ook voor het baasje

Puppycursus is niet alleen bedoeld voor de pup, maar ook voor uzelf. U weet zelf wel hoe u uw pup kunt leren te zitten of af te gaan, maar weet u ook hoe u ervoor zorgt dat uw pup altijd komt na slechts één keer te roepen? Of zonder frustratie of boosheid ervoor zorgt dat hij niet aan de lijn zal trekken. Of sterker nog, ervoor zorgt dat de hond uit zichzelf iets doet wat u wilt? Op hondenschool leert u dit op de juiste wijze te doen, zodat u samen met uw hond de perfecte start hebt samen. Tegelijkertijd bent u dan bezig met de socialisatie van uw pup.

Puppycursus prijzen

Er is een grote variatie in aanbod, waardoor meerdere antwoord op kunnen worden gegeven. Openbare puppycursus kost ongeveer rond de €20 per sessie. Sommige clubs vragen een jaarlijkse contributie. 

Openbaar

De prijs van een openbare puppycursus is sterk afhankelijk van de grootte van de groep en het aantal begeleiders dat aanwezig is. Indien er met vier cursisten per instructeur wordt gewerkt, ligt de prijs tussen de €150 en €250. Dat is prima voor acht tot tien lessen.

Online training

Online hondentraining wordt steeds populairder in Nederland. Door de hoge kwaliteit van training en de lage prijs vergeleken met fysieke cursussen wordt hier ook steeds meer gebruik van gemaakt. De online puppycursus van Tinki Academy kost €0,49 per dag voor 180 dagen. U ontvangt 40 uur aan uitgebreid lesmateriaal en zult hiermee meer dan voldoende leren om uw hond op de juiste manier te trainen.

Professioneel

Openbare hondentraining met een professionele trainer kost gemiddeld €30 tot €50 per les. Privétraining varieert van €60 tot €120 per uur. Een pakketarrangement van 6 lessen kost doorgaans €200 tot €600, terwijl scholen voor gehoorzaamheidstraining €500 tot €1.250 per week in rekening kunnen brengen. 

Privé

Privé hondentraining kost gemiddeld tussen de €50 en €100 per trainingssessie. De prijzen van een privé hondentrainer variëren nogal. Dit hangt af van de leeftijd van de pup en de gedragingen die hij moet aan- of afleren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw hond erg diepgewortelde problemen heeft, dan zal hier een meer ervaren hondentrainer aan te pas komen. Privé les is daarmee prijziger dan een training in een open groep, maar zal u meer zekerheid bieden dat u uw hond het juiste gedrag aanleert.

Waarom zo duur?

Een weinig bekende beroepsgeheim is dat hondentrainers vaak duur zijn, zodat u als klant zeker weet dat u en uw hond serieus worden genomen. Als u bereid bent meer geld uit te geven, is de kans groter dat u meer tijd en energie zult investeren om uw hond te trainen.

Betaalbare oplossing

Naast een fysieke hondenschool is de online puppycursus van Tinki Academy een echte aanrader! Binnen de online cursus leert u alles over uw eerste 180 dagen met uw pup. Als u, om welke reden dan ook, de puppycursus ook online wil volgen dan kan dat. Het is zeer goed als alternatief op de puppycursus of als aanvulling hierop. U weet immers dat het belangrijk is om uw pup altijd te laten blijven leren!

Veelgestelde vragen over puppycursus

Wat houdt een puppycursus in?

Tijdens de puppycursus wordt de basis gelegd voor een sociaal opgevoede hond. Een puppycursus gaat je een goede start geven voor de omgang met je hond. Daarnaast komt de pup met andere honden in aanraking en leert op een goede manier met andere honden te communiceren.

Is een puppycursus echt nodig?

Kort door de bocht is het antwoord: ja! Het is goed voor de socialisatie van je pup. Je pup komt op de cursus vaak in contact met pups van verschillende hondenrassen en leert de kenmerken van deze verschillende hondenrassen kennen. Maar ook als jouw pup ‘sterk in zijn schoenen staat’ is het oefenen van sociaal spelen, dus met bijsturing als dit nodig is, belangrijk.

Vanaf welke leeftijd starten met puppycursus?

Het beste is om vanaf de 8e week (dus in principe wanneer je de hond in huis hebt) te starten met de puppycursus. De pup zit dan namelijk in zijn socialisatiefase die vanaf de derde tot twaalfde week duurt. Simpelweg omdat je in deze eerste fase zoveel stabiliteit kunt creëren omdat de pup nog jong en onbevangen is.

Hoeveel kost een puppycursus?

Doorgaans is een prijs tussen de €150 en €200 voor acht tot tien lessen een prima prijs. Indien je de puppycursus online volgt is de prijs €0,49 per dag en beschik je over ruim 30 uur aan videomateriaal.